top of page
Rengjøring av grill

Vedlikehold av gassgrill

Om du vil ha lang glede av din gassgrill, så er vedlikehold og rengjøring to områder som er viktige. Her er våre tips etter lang erfaring med mange ulike grillmodeller. 

1. Hvorfor rengjøring av grill er så viktig.

Rengjøring av grillen er like viktig som å vaske komfyren og bilen din. I en grill så blir det mye matfett som spruter rundt i hele grillen, fett fra det man griller, marinader og oljer som drypper, brente matrester osv. Kort sagt alt du legger på grillen vil også gi avtrykk ned i grillen! I bunnen på alle gassgriller så er det en fettoppsamler, enkelte modeller har en egen fettkopp, andre modeller et fettbrett.

Hvor ofte man må rengjøre grillen kommer veldig an på hva slags råvarer man griller, om man griller mest magert kjøtt, som svin, kylling og grønnsaker så trenger man ikke rengjøre like ofte som når man griller hamburgere, marinert kjøtt og råvarer med mye fett. 
 

2. Innvendig rengjøring av grillen.

For å rengjøre grillen på den enkleste måten kan du følge disse tipsene:

Forvarm grillen i 2-5 minutter først for å myke opp fettet så det blir lettere å fjerne. Bruk hansker for å unngå brannskader. 

Børst ristene med en grillbørste og løft ut disse. 

Løft opp flammetemmere og rengjør disse med en svamp eller microfiberklut med mildt såpevann (oppvasksåpe).

Er det mye fett i grillen kan det være lurt å ta tørkepapir og tørke vekk det meste, eller skrape det ned i fettbrettet med en plast skrape. 

Rengjør så med microfiberklut eller svamp og mildt såpevann. 

Ta ut delene som samler fett (dryppbrett, fettkopp og/eller fettbrett og rengjør disse. 

3. Smart tips for fettbrettet etter rengjøring.

Når du skal plassere tilbake det rene fettbrettet så er et tips å legge aluminiumsfolie i bunn, så strø luktfri kattesand over. Kattesanden har da to funksjoner, den ene er at den trekker til seg fett som drypper ned og reduserer faren for fettbrann. Den andre er at rengjøringen blir enklere. Ta ut fettbrettet og legg aluminiumsfolie og kattesand sammen til en ball og kast den så har du gjort rent fettbrettet på et par minutter kontra å stå å skrubbe det rent. 

4. Manglende renhold kan gi fettbrann.

Om man ikke rengjør grillen regelmessig og lar fett og matrester ligge i grillen så er faren for en fettbrann stor. En fettbrann betyr at fettet i grillrommet og fettbrettet tar fyr, denne type brann brenner med en meget høy varme som kan gi varige skader på grillen, da den bryter ned metallets motstandsevne. Derfor er rengjøring viktig for å bevare grillen i lang tid. 
Om en fettbrann oppstår så lukk gasstilførselen og koble fra regulatoren. La lokket være åpent og vent til brannen slukker av seg selv. Ved fare for skader på bygninger etc. kontakt brannvesen. 

5. Utvendig vedlikehold av grillen.

Grillen bør rengjøres utvendig med jevne mellomrom også, tørk av støv og skitt med en microfiberklut og mildt såpevann. Om man er uheldig og søler marinader eller fett bør dette tørkes av med en gang slik at man forhindrer skader på lakk og fare for overflaterust. 
Overflater i lakkert stål bør man polere jevnlig, poleringsmiddel for bil anbefales. Hvis grillen oppbevares i kystnære strøk, må grillen poleres oftere. Da beskytter du lakken og bevarer grillens fine overflate lenger.
Har du en grill i stainless steel så må denne også rengjøres og overflaten bør behandles med et tynt lag syrefri olje to ganger i året for å bevare sitt flotte utseende og unngå overflate rust. 

bottom of page